Yritysmuodon vaikutus verotukseen – mitä kannattaa huomioida?

Uutta yritystä perustettaessa ja yritysmuotoa valittaessa on tärkeää kiinnittää huomiota useisiin asioihin. Verotus on yksi oleellisimmista seikoista, ja yritysmuodolla on siihen merkittäviä vaikutuksia. Yritysmuoto ja siihen liittyvä verotuksen rakenne voi vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi siihen, kuinka suuri osa yrityksen tuotoista päätyy yrittäjän omaan käyttöön. Yrityksen verotus voi tuntua usein mutkikkaalta asialta, mutta on tärkeää ymmärtää erot eri yhtiömuotojen välillä esimerkiksi verotehokkuuden maksimoimiseksi. Avaamme tässä artikkelissa tärkeimmät pointit ja eroavaisuudet suosituimpien yritysmuotojen verotuksen kannalta. Artikkelissa ei kuitenkaan käsitellä eikä oteta erikseen kantaa eri yhtiömuotojen erityispiirteisiin liittyen vastuisiin yhtiön velvoitteista.

Toiminimen verotus

Yksityinen elinkeinoharjoittaja, eli toiminimiyrittäjä, vastaa yrityksensä verotuksesta henkilökohtaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että tuloa verotetaan suoraan yrittäjän henkilökohtaisena tulona eikä yrityksen tulona. Elinkeinotoiminnan tulosta vähennetään 5% yrittäjävähennys ennen kuin tulos jaetaan ansio- ja pääomatuloksi. Yhtiön tulosta pääomatuloa on 20% yhtiön nettovarallisuudesta, ja loppu osa ansiotuloa. Toiminimiyrittäjää verotetaan hänen kaikkien ansio- ja pääomatulojen perusteella, jolloin myös yritystoiminnan ulkopuoliset tulot vaikuttavat verotukseen.

Verohallinto määrää toiminimiyrittäjälle ennakkoveron arvioidun yritystoiminnan tuloksen mukaan. Yrittäjä voi ja hänen tulee tarvittaessa vaikuttaa siihen, että ennakkovero on määrätty oikean suuruisena. Toisinaan tuloksen arviointi voi olla haastavaa yritystoiminnassa tapahtuvien muutosten takia. Yrittäjän kannattaakin pitää silmällä yritystoiminnan lukuja, ja joko kasvattaa tai pienentää ennakkoverojen määrää tarvittaessa kesken tilikauden. Luonnollisesti oma kirjanpitäjäsi myös seuraa tilannetta pitäen sinut ajan tasalla verotettavan tulon kertymisestä ja ennakkoverojen mahdollisesta muutostarpeesta sekä auttaa ennakkoveromuutoksen hakemisessa. Näin ennakoimalla vältytään myöhemmin yllätyksiltä.

Kommandiitti- ja avoimen yhtiön verotus

Henkilöyhtiö eli avoin- tai kommandiittiyhtiö ei ole erillinen verovelvollinen. Verosta velvollisia ovat yhtiömiehet, jotka maksavat veroa omasta tulo-osuudestaan. Vastuunalaisen yhtiömiehen tulo-osuus riippuu yhtiösopimuksesta ja/tai jakoperusteista, jotka yhtiömiehet ilmoittavat kommandiitti- tai avoimen yhtiön tulon jaon perusteena. Vastuunalaisen yhtiömiehen tulo-osuus muodostuu lähtökohtaisesti hänen työpanoksestaan. Äänettömän yhtiömiehen tulo-osuus esim. korko pääomapanokselle määritellään myös yhtiösopimuksella ja suoritetaan ensimmäisenä yhtiön voitto-osuudesta.

Henkilöyhtiön toiminnan tulos jaetaan verotettavaksi osakkaan pääoma- ja ansiotulona perustuen osuuteen edellisen vuoden verotuksessa vahvistettuun nettovarallisuuteen. Pääomatulon määrä on 20% nettovarallisuudesta ja loppu osa ansiotuloa. Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön tuloverotuksesta voit lukea lisää Verohallinnon sivuilta. Erona toiminimiyrittäjiin on yhtiömiesten mahdollisuus nostaa palkkaa ja luontoisetuja. Tällöin vastuunalaisen yhtiömiehen verotuksessa huomioidaan ansiotulona palkkatulot, luontoisedut sekä ansiotulona verotettava yhtiömiehelle työpanoksen osalta kuuluva voitto-osuus. Yhtiömiehen veroprosentti voi näin ollen nousta korkeaksikin.

Osakeyhtiön verotus

Osakeyhtiöiden verotus poikkeaa huomattavasti henkilöyhtiöiden ja toiminimien verotuksesta. Osakeyhtiöt ovat erillisiä verovelvollisia ja ne maksavat verotettavasta tuloksestaan yhteisöveroa, mikä on tällä hetkellä 20%. Osakeyhtiö maksaa verot tilikauden aikana Verohallinnon määräminä ennakkoveroina, mitkä perustuvat arvioon tilikauden tuloksesta. Jos ennakkoveroja ei ole maksettu tarpeeksi, voi niitä täydentää tilikauden aika ns. lisäennakoilla tai maksaa jäännösveroina tilikauden päätyttyä. Jäännösveroa voi täydentää korotta kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä. Arviota tuloksesta kannattaa siis seurata tilikauden aikana, ja tehdä mahdollisia muutoksia ennakkoveroihin ajoissa. Edustustilillä kirjanpitäjämme seuraavat yhtiön tuloksen muodostumista ja raportoivat siitä yrittäjille. Osakeyhtiö yhtiömuotona mahdollistaa joustavan verosuunnittelun.

Osakeyhtiössä osakkaiden tulo muodostuu yhtiöstä nostettavasta palkasta, luontoiseduista ja osingosta. Lisäksi, samoin kuin kaikissa muissakin yhtiömuodoissa, on mahdollista veloittaa yhtiöltä verovapaat kustannusten korvaukset. Osakeyhtiöiden osakkeenomistajille maksamat osingot verotetaan joko ansiotulona tai pääomatulona, ja osa osingosta on verotonta. Listaamattomasta yhtiöstä saamasi osingon verotus riippuu osakkeen matemaattisesta arvosta. Matemaattinen arvo lasketaan vähentämällä yhtiön varoista sen velat ja jakamalla saatu tulos yhtiön osakkeiden lukumäärällä. Lisää listaamattomien osakeyhtiöiden osingoista voit lukea Verohallinnon sivuilta. Listattujen osakeyhtiöiden eli pörssiyhtiöiden jakamien osinkojen verotus poikkeaa hieman edellisestä, ja siitä voit lukea lisää täältä.

Yritysmuodon valintaan kannattaa siis perehtyä ja valita se huolella, sillä vaikutus etenkin verotukseen voi olla suuri. Valintaan vaikuttaa myös erilaiset yritysmuotojen kesken poikkeavat vastuuasiat, joihin tulee perehtyä huolellisesti ennen päätöksentekoa. Parhaaseen lopputulokseen pääset asiantuntivilla nevoilla. Ota yhteyttä, ja neuvomme sinulle toimivimman ratkaisun! Ps. Kurkkaa meidän aloittavan yrityksen perustamispaketti.

Myös nämä voivat kiinnostaa sinua