Yrittäjyys & oma tulevaisuus – olethan muistanut varautua?

Yrittäjyys tarjoaa vapautta, itsenäisyyttä ja mahdollisuuden rakentaa jotain täysin omaa. Samalla se tuo mukanaan myös suuren vastuun – ei vain liiketoiminnan menestyksestä, vaan myös omasta tulevaisuudesta. Usein kiireinen arki ja liiketoiminnan pyörittäminen vievät kaiken huomion, mutta tulevaisuuteen varautuminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain. Usea yrittäjä ei välttämättä tule ajatelleeksi kuinka varautua omaan tulevaisuuteen yllättävissä ja ikävissäkin tilanteissa, jotka mahdollisesti vaikuttavat koko loppu elämän ajan. Käymme tässä artikkelissa läpi, millaisilla keinoilla yrittäjä voi turvata oman ja läheistensä taloudellisen tulevaisuuden sekä miten huolehtia omasta jaksamisestaan niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Vakuutukset & eläke

Yrittäjälle ainoa pakollinen vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus, eli YEL, jolla turvataan yrittäjän eläke ja sosiaaliturva. YEL-vakuutus kerryttää eläkettä, mutta tuo turvaa myös sairastuessa, työkyvyn menetyksessä tai jäädessä vanhempainvapaalle. Yrittäjäeläkkeen suuruus määritellään YEL-työtulon perusteella, mikä perustuu omaan työpanokseen. Työtulon perusteella lasketaan myös Kelan maksamat päivärahat, kuten sairaus- ja vanhempainpäiväraha. Lue lisää YEL-vakuutuksesta täältä.

Yrittäjän on mahdollista myös varautua etukäteen yllättäviin ja vaikeasti ennustettaviin tilanteisiin yritystoiminnan päättyessä liittymällä työttömyyskassaan, eli Yrittäjäkassaan. Ainoastaan Yrittäjäkassan jäsenenä voi saada ansiosidonnaista päivärahaa. Yrittäjäkassaan voi liittyä ja kerryttää ansiosidonnaista, kun työtulo on vähintään 15 128 euroa vuodessa (2025).

Monille yrittäjille suositeltavaa on ottaa myös yrittäjän tapaturmavakuutus, millä voi korvata työtapaturmien ja ammattitautien lisäksi myös vapaa-ajalla sattuvia tapaturmia. Yrittäjän ei ole pakko hankkia itselleen lakisääteistä työterveyshuoltoa, mutta äkillisten sairastumisten tai tapaturmien hoitokuluja voi kattaa vapaaehtoisella terveysvakuutuksella. Muita yleisiä, mutta vapaaehtoisia vakuutuksia yrittäjälle on esimerkiksi työkyvyttömyysvakuutus turvaamaan väliaikaista tai pysyvää työkyvyttömyyttä sekä henkivakuutus, mikä auttaa omaisia tai yritystä selviytymään yllättävissä kriisitilanteissa.

Oma jaksaminen

Yrittäjyys voi olla antoisaa, mutta samalla myös kuormittavaa. Pitkät työpäivät, taloudellinen epävarmuus ja vastuu kaikesta näkyvät usein yrittäjän omassa hyvinvoinnissa – joskus vasta silloin, kun voimavarat ovat jo loppumassa. Yrittäjän työpäivät voivat helposti venyä epäsäännöllisiksi ja hallitsemattomiksi, ellei niille rakenneta tietoisia rutiineja. Selkeät työajat, tauot, riittävä uni ja vapaa-aika ovat perusta, jonka päälle kestävää arkea voi rakentaa.

Yrittäjän on helppo ajautua ajatukseen, ettei lomaa voi pitää, jos haluaa säilyttää toimivat asiakassuhteet. Totuus on kuitenkin päinvastainen: palautuminen on olennainen osa tuottavuutta ja pitkäikäisyyttä. Lomien ja vapaa-ajan tietoinen suunnittelu on osa vastuullista yrittäjyyttä – myös asiakkaita ja työntekijöitä kohtaan. Hyvinvoiva yrittäjä luo kestävän, houkuttelevan ja uskottavan liiketoimintaympäristön. Asiakkaat eivät kaikkoa, vaikka yrittäjänä ei olisikaan tavoitettavissa lähes vuoden jokaisena päivänä – hekin arvostavat laadukasta palvelua ja yhteistyötä, minkä takaamiseksi lepo ja palautuminen on tärkeää.

Yrittäjän jaksaminen ja taloudellinen varautuminen kulkevat käsi kädessä. Kun oma taloudellinen tilanne on hallinnassa ja riskit on kartoitettu, myös henkinen kuormitus kevenee. Toisaalta, jos yrittäjä on jatkuvasti taloudellisen epävarmuuden paineessa, stressi kasvaa ja jaksaminen heikkenee. Siksi tulevaisuuteen varautuminen on paitsi taloudellisesti järkevää, myös hyvinvoinnin näkökulmasta välttämätöntä.

 

          Näin turvaat tulevaisuutesi yrittäjänä yllättävissäkin tilanteissa

  1. Huolehdi YEL-vakuutuksestasi – YEL-vakuutus vaikuttaa eläkkeen kertymiseen, ja sen mukaan määritellään myös mahdolliset Kelan maksamat päivärahat sairastuessa tai menetettäessä työkyky.
  2. Liity työttömyyskassaan – Ainoastaan yrittäjille suunnatun työttömyyskassan eli Yrittäjäkassan jäsenenä voit saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa yritystoiminnan päättyessä.
  3. Vakuuta itsesi vapaaehtoisilla vakuutuksilla – Vapaa-ajan tapaturmavakuutus, terveysvakuutus ja henkivakuutus ovat hyviä vaihtoehtoja yrittäjälle turvaamaan taloudellista tilannetta.
  4. Määritä selkeät rutiinit – Pidä huolta omasta jaksamisesta säännöllisillä arjen rutiineilla, joihin sisältyy riittävästi myös vapaa-aikaa ja lepoa palautumisen takaamiseksi. 
  5. Pidä ansaittua lomaa – Lomailu ei ole kiellettyä yrittäjiltäkään, vaan asiakkaatkin arvostavat hyvin jaksavaa ja tuotteliasta palveluntarjoajaa ja yhteistyökumppania.

 

Myös nämä voivat kiinnostaa sinua