Yrityksen rekisteröinnit – mihin on kuuluttava ja milloin?

Yrityksen perustamisvaiheessa on tärkeää huolehtia pakollisista ilmoituksista ja rekisteröitymisistä, joista tärkeimpänä yrityksen perustamisilmoitus. Suomessa yritysten on pääsääntöisesti ilmoittauduttava kaupparekisteriin sekä toiminnan laajuuden mukaan myös Verohallinnon ylläpitämiin ennakkoperintä-, arvonlisävero- ja työnantajarekisteriin. Rekisteröintien hoitaminen ajoissa on keskeistä liiketoiminnan sujuvuuden kannalta. Siksi uuden yrittäjän onkin kannattavaa perehtyä huolellisesti rekisteröintivelvollisuuksiin jo ennen toiminnan aloittamista, jotta kaikki vaadittavat ilmoitukset tulevat tehtyä ajallaan. Tästä artikkelista löydät tärkeimmät asiat yrityksen yleisimmistä rekisteröintivelvoitteista.

Kaupparekisteri

Kaupparekisteri on Suomen julkinen rekisteri, joka ylläpitää tietoja kaikista suomalaisista yrityksistä. Kaupparekisteriin on siis rekisteröidyttävä kaikkien, paitsi poikkeuksena tapauskohtaisesti toiminimiyrittäjät. Toiminimen rekisteröityminen kaupparekisteriin on pakollista vain, jos asuinpaikka on Euroopan ulkopuolella tai yritys on tilinpäätösvelvollinen – rekisteröitymistä suositellaan kuitenkin kaikille, sillä se mahdollistaa esimerkiksi yrityksen nimen rekisteröinnin.

Kaupparekisteriin ilmoittaudutaan yrityksen perustamisilmoituksella YTJ-palvelussa tai paperilomakkeella. Rekisteröinnin hinta vaihtelee riippuen yritysmuodosta ja ilmoitustavasta. 

Ennakkoperintärekisteri

Ennakkoperintärekisteri on Verohallinnon ylläpitämä rekisteri, mikä kertoo yrityksen hoitavan veroasiansa itse. Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen ei ole pakollista, mutta erittäin suositeltavaa kaikille yrityksille. Ennakkoperintärekisteriin liittyminen mahdollistaa esimerkiksi ennakkoverojen määrittämisen ja niiden maksamisen. Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen antaa myös luotettavan ja ammattimaisen kuvan yrityksestä, sillä rekisterissä oleva yritys saa laskuttaa asiakkaitaan ilman erillistä maksuista tehtävää ennakonpidätystä.

Ennakkoperintärekisteriin voi liittyä yrityksen perustamisilmoituksen yhteydessä tai jälkikäteen OmaVeron kautta. Lue lisää ennakkoperintärekisteristä täältä.

Arvonlisäverorekisteri

Arvonlisäverorekisteri on Verohallinnon ylläpitämä rekisteri, johon on koottu tiedot kaikista alv-velvollisista yrityksistä. Yrityksen on kuuluttava alv-rekisteriin, jos se harjoittaa arvonlisäverovelvollista liiketoimintaa ja yrityksen liikevaihto ylittää 20 000 euroa vuodessa. Yritys voi kuitenkin kuulua alv-rekisteriin, vaikka liiketoiminta olisikin vähäistä. Tämä on suositeltavaa, sillä alarajan ylittyessä yrityksen on maksettava arvonlisäveroa takautuvasti koko kuluneelta tilikaudelta.

Arvonlisäverorekisteriin voi liittyä yrityksen perustamisilmoituksen yhteydessä tai jälkikäteen OmaVeron kautta. Lisätietoja ja vastauksia yleisiin kysymyksiin arvonlisäverorekisteristä löydät täältä.

Työnantajarekisteri

Työnantajarekisteri on niin ikään Verohallinnon ylläpitämä rekisteri, johon on koottu tiedot niistä yrityksistä, jotka toimivat säännöllisesti työnantajina. Verohallinnon määrittelyjen mukaisesti yritys on säännöllinen työnantaja seuraavissa tilanteissa:

  • Yritys maksaa vakituisesti palkkaa 2 tai useammalle työntekijälle.
  • Yritys maksaa vakituisesti palkkaa yhdelle työntekijälle ja lisäksi yhdelle tai useammalle työntekijälle, joiden työsuhde on tilapäinen tai tarkoitettu lyhytaikaiseksi.
  • Yritys maksaa palkkaa samanaikaisesti vähintään 6 työntekijälle, vaikka heidän työsuhteensa olisivat tilapäisiä ja tarkoitettu lyhytaikaisiksi.

Satunnaisesti palkkaa maksavien työnantajien ei tarvitse ilmoittautua työnantajarekisteriin. Verohallinnon mukaan yritys on satunnaisesti palkkoja maksava, jos sen palveluksessa on vain yksi vakituinen työntekijä tai jos palveluksessa on 1–5 työntekijää, joiden työsuhde ei kestä kokonaista kalenterivuotta.

Työnantajarekisteriin voi liittyä yrityksen perustamisilmoituksen yhteydessä tai jälkikäteen OmaVeron kautta. Lisätietoja rekisteristä löydät täältä.

Oletko perustamassa uutta yritystä ja kaipaat apuja esimerkiksi yrityksen tarvittavissa rekisteröinneissä? Tutustu yrityksen perustamispakettiimme & ota yhteyttä, niin hoidetaan perustamisen toimenpiteet yhdessä kuntoon!

Myös nämä voivat kiinnostaa sinua