Pukinmäenaukio 2 (5 krs.), 00720 Helsinki
010 229 0341

Edustustili 30 vuotta!

Tasan kuukausi takaperin, elokuisena iltana juhlistimme 30-vuotiasta Edustustiliä ja muistelimme, mitä vuodet ovat tuoneet tullessaan.

Laman myrskyssä 1992 kaksi työttömäksi jäänyttä miehenalkua asteli ulos Suomen Työväen Säästöpankin ovista yrityslaina takataskussaan. Pankkivirkailija 16,5% lainankoron neuvoteltuaan ja velallisia ulos saattaessaan totesi rohkaisevasti: kyllä te pojat aikamoisen riskin otatte.

Lainan, laman ja yrityskaupan yhteisvaikutuksesta syntyi osakeyhtiö, joka sai kasteessa nimen Tilitoimisto Edustustili Oy. Y-tunnus alkaa nollalla, joka paljastaa jotain perustamisajankohdasta: vuonna miekka ja kirves, nakki ja muusi, yks ja kaks. Vauva-aika oli tyypillisen kuormittavaa olosuhteet huomioon ottaen. Lainanlyhennysten jälkeen ei talouskriisin lamauttamat kirjanpitoasiakkaat vielä palkan nostamiseen riittäneet, joten viikonloppuyöt kuluivat taksin ratissa puhelinluettelon karttasivuja selaten.

Kun vuonna 1995 Jutila ja Tupu, Hupu, Lupu-ketju sekä muut Leijonat voittivat ensimmäistä kertaa maailmanmestaruuden, näytti tulevaisuus jo varovaisen valoisammalta. Usko talouteen ja uusien yritysten aalto toi töitä taloushallintoon. Samaan aikaan, eli kauan ennen Whatsappia, huomasimme puhelimien soivan tauotta aina maanantaisin. Viikonlopun levättyään (lue: mietittyään) yrittäjille oli herännyt yhtä sun toista huolta ja kysymystä kirjanpitäjilleen. Vaikka maailma onkin muuttunut noista ajoista, toimii tämä edelleen ohjenuorana ja palvelulupauksenamme 30 vuotta myöhemmin: me haluamme luoda edellytykset yrittäjän levollisille yöunille. Pidämme huolta, jotta sinun ei tarvitsisi.

’98 oli Googlen ja Microsoft Officen ansiosta mullistava vuosi. Korvamerkityt Suomen Verolait uskallettiin vähitellen siirtää kaappiin talteen lukkojen taakse. Pölyyntymään ne eivät päässeet, sillä vuosituhannen vaihde ja sen myötä Y2K kummittelivat lähitulevaisuudessa. Samoihin aikoihin muutimme Lauttasaaresta Oulunkylään; Siltavoudintien toimiston moni asiakkaammekin jo muistaa.

2000-luvun alku oli eurojen myötä nousukauden aikaa niin Suomen taloudelle kuin meille. Taloushallintoliiton auktorisointia varten vaadittiin KLT-tutkinto, joten tikunvedon jälkeen Jari laittoi leuan rintaan ja pyrstön pulpettiin. Kun KLT-pinssi sitten lyötiin rintamukseen, liikeni firmallekin auktorisoidun tilitoimiston arvonimi. Homma rullasi painollaan kahden hengen voimin ja puhelinlangat lauloi.

Kunnes taivaalle vyöryi finanssikriisin pilviä syksyllä 2008, pörssikurssit romahti ja talous mureni.

Vaikka 2010-luku oli jääkiekon MM-mitaleja katsoen toiveikas ja nousujohteinen, oli mennyt vuosikymmen taloudelle lonkeronharmaata aikaa.
Tilitoimistona kehityimme jättiläisen kokoisin harppauksin: siirryimme sähköiseen toiminnanohjaukseen ja liityimme samalla tilitoimistoverkostoon. Kumppaniksemme valitsimme tuolloin Netbaronin, jonka kanssa vietämme tinahääpäivää.

Synttärisankarin kasvupyrähdys iski ikään nähden hieman viiveellä mutta sitäkin vauhdikkaammin: kahdesta tuli kolme ensin v. 2015 ja vuoden päästä havahduimme, ettei työpöytiä ollutkaan enempää. Alkoi seuraava sivutoiminen vapaa-ajan projekti eli remontti Pukinmäenaukiolla, ennen kuin muuttolaatikot päästiin purkamaan. Ei tullut punaista pirttiä ja perunamaata, mutta tilaa ja resursseja kasvattaa uusia asiantuntijoita sekä vastaanottaa toimeksiantoja ”eioon” sijaan. Enää ei toimarinkaan tarvitse ajaa taksia viikkorahansa eteen, vaan ehtii joskus padeliinkin.

Joulukuussa 2019 eräästä kiinalaisesta kaupungista kantautui uutisia, joiden mittakaavaan ja vaikutuksiin ei riskianalyyseissamme ollut varauduttu. Emme toki olleet ensimmäisen kerran uuden ja yllättävän haasteen edessä, mutta tämän kokoisen poppoon ollessa kyseessä meni HR-johtajalla desinfioitu sormi suuhun. Mitä pikkujouluille nyt käy? Tästäkin on selvitty yhdessä joustavuudella, huomaavaisuudella ja optimismilla toisiamme auttaen ja toisinaan sitkeydellä ja sisulla eteenpäin räpiköiden. Näidenkin juhlien järjestyminen olisi voinut olla ollut yhdestä kättelystä kiinni, vaan ei tällä kertaa pöpö saanut meitä nalkkiin.

Kuluva vuosi on ollut meille erityisen merkityksellinen.

Kiitos kollegat, jotka teette arjesta hiukan hauskempaa ja varmistatte, että oppiminen ja kehittyminen ei lopu, ei sitten koskaan.

Kiitos avoin, luotettava, avulias ja iloinen tiimimme; teidän naurunne, persoonanne, läsnäolonne ja palautteenne on korvaamatonta. Kiitos, että olette.

Kiitos kaikille asiakkaillemme kuluneista vuosista tai vuosikymmenistä riippumatta siitä, missä kohtaa tätä tarinaa hyppäsitte mukaan. Ilman teitä ei olisi meitä.

 

12/09/2022