Yritysten koulutusvähennys – edellytykset ja hakeminen

Tiesitkö, että voit hakea koulutusvähennystä työntekijöidesi kouluttautumisesta yrityksesi verotuksessa? Kouluttautuminen ja jatkuva oppiminen liittyvät yhä kasvavassa määrin jokaisen työuralle. Maailmassa, ja näin ollen monilla aloilla tapahtuvat muutokset pakottavat työnantajat ylläpitämään henkilöstönsä osaamista kilpailukyvyn säilymisen vuoksi. Koulutusvähennyksen tarkoituksena on kannustaa yritystä investoimaan työntekijöiden lisäkoulutukseen ja sen avulla pyritään ylläpitämään sekä kehittämään työntekijöiden ammattitaitoa, mikä on hyödyksi sekä yritykselle että työntekijöille.

Mitkä ovat koulutusvähennyksen edellytykset?

Jotta koulutusvähennykseen on oikeutettu, pitää muutamien edellytyksien täyttyä. Koulutuksen on perustuttava työnantajan laatimaan koulutussuunnitelmaan, jota koko yritys noudattaa. Koulutussuunnitelmassa ei tarvitse olla yksityiskohtaisesti kirjattu eri koulutuksia, vaan yleisempi kuvaus tulevista koulutuksista on riittävä. Suunnitelma on laadittava ennen työntekijöiden koulutusta, mutta sitä voi päivittää yrityksen verovuoden aikana. Pelkkä koulutussuunnitelma ei kuitenkaan riitä vähennyksen saamiseen, vaan työnantajan on laadittava työntekijäkohtainen kirjallinen selvitys suunnitelman toteutumisesta.

Huomio myös nämä edellytykset koulutusvähennyksen hakemiselle:

  • Vähennyksen saa vain työsopimussuhteessa olevista työntekijöistä. Vuokratyöntekijät, yrittäjät tai toimitusjohtajat eivät ole työsuhteessa.
  • Vähennystä ei saa sellaisten työntekijöiden koulutuskustannuksista, jotka ovat saaneet palkkatukea yrityksen kuluvan verovuoden aikana.
  • Työnantajan on maksettava koulutuksen ajalta työntekijälle palkkaa. Vähennykseen ei ole oikeutettu, jos työntekijä osallistuu koulutukseen loma- tai vapaa-ajalla.

Koulutusvähennykseen oikeutettavan koulutuksen on oltava työnantajan järjestämää ja kehitettävä työntekijän ammatillista osaamista. Koulutuksen on myös liityttävä työntekijän nykyisiin tai tuleviin työtehtäviin nykyisen työnantajan palveluksessa. Koulutus voi liittyä myös työhyvinvointiin, ajankäytön hallintaan tai muuhun yleiseen työssä suoriutumiseen.

Koulutusvähennyksen perusteena voi olla vain kokonaiset koulutuspäivät. Yksi koulutuspäivä vastaa kuutta tuntia, ja koulutuksen on kestettävä vähintään 60 minuuttia yhtäjaksoisesti. Jos yksi koulutuspäivä ylittää vaaditun kuusi tuntia, voidaan yli menevä osa laskea mukaan koulutuspäivien kokonaismäärää laskettaessa. Koulutuspäivät lasketaan työntekijäkohtaisesti.

Koulutusvähennyksen laskeminen ja hakeminen

Koulutusvähennys lasketaan kertomalla yrityksen työntekijöiden keskimääräinen päiväpalkka koulutusvähennykseen oikeutettavien koulutuspäivien lukumäärällä ja jakamalla tästä saatu tulos luvulla 2. Laskelmaan tarvittava keskimääräisen päiväpalkan laskeminen voi olla haastavaa, joten tässä tilanteessa on hyvä konsultoida omaa tilitoimistoa tai kirjanpitäjää. Koulutusvähennystä haetaan veroilmoituksen antamisen yhteydessä. Veroilmoitukseen ei tarvitse liittää työntekijäkohtaisia selvityksiä tai koulutussuunnitelmaa, Verohallinto pyytää näitä tarvittaessa.

Tarvitsetko apua koulutusvähennyksen hakemiseen tai sen muihin yleisiin vaatimuksiin? Ota meihin yhteyttä, ja autamme sinua hyödyntämään koulutusvähennystä!

 

Myös nämä voivat kiinnostaa sinua